Poradnia dietetyczna

Do kogo adresowana jest nasza oferta:

  • osoby z jednostkami chorobowymi:
    • nadwaga, otyłość;
    • choroby metaboliczne (cukrzyca typu I i II, dna moczanowa, zespół metaboliczny);
    • choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa);
    • choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca)
    • zaburzenia lipidowe (hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, hiperlipidemia mieszana);
    • choroby i dolegliwości związane z układem pokarmowym (nieswoiste zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, SIBO, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, refluks);
    • nowotwory;
    • choroby neurologiczne (udar mózgu, Parkinson, Alzhaimer);
    • choroby układu moczowego (niewydolność nerek, kamica nerkowa
    • choroby autoimmunologiczne (łuszczyca, atopowe zapalenie skóry)
  • osoby z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi;
  • kobiety przygotowujące się do ciąży, w ciąży i w okresie laktacji;
  • osoby z zaburzeniami odżywiania: anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się;
  • sportowcy;
  • dzieci;
  • osoby starsze.

Zakres usług:

1. Indywidualne pakiety terapeutyczne – dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta.

Programy dietetyczne oparte są m.in. na szczegółowym wywiadzie medycznym, analizie składu masy ciała, wynikach badań czy ocenie dotychczasowego sposobu żywienia. Dostępne w dwóch wersjach:

  • Pakiet podstawowy
  • Pakiet kontynuacyjny
  • Pakiet dla par (małżonków / partnerów)
  • Pakiet kontynuacyjny dla par

2. Pierwsza konsultacja dietetyczna (ok. 60 min.)

Obejmuje:

  • omówienie wyników składu ciała pacjenta wykonanych przez dietetyka w trakcie wizyty;
  • analizę i omówienie obecnych nawyków żywieniowych i prowadzonego trybu życia;
  • analizę i omówienie wyników badań dostarczonych przez pacjenta;
  • analizę aktualnego stanu zdrowia;
  • ocenę stanu odżywienia pacjenta;
  • ustalenie celu oraz schematu współpracy pacjenta z dietetykiem.


3. Analiza składu masy ciała — jest to rodzaj badania wykonywanego w gabinecie dietetycznym, które stanowi aktualnie standard w monitorowaniu postępów wdrożonej terapii.

Badanie pozwala na uzyskanie informacji o stanie odżywienia organizmu Pacjenta oraz o bieżących zmianach, które zachodzą w ciele pod wpływem zleconych modyfikacji sposobu żywienia i stylu życia. Analiza przeprowadzana jest za pomocą metody zwanej pomiarem impedancji bioelektrycznej (BIA), która polega na emitowaniu przez elektrody wbudowane do urządzenia wielu impulsów elektrycznych. Urządzenie analizując przepływ impulsów przez organizm, na podstawie określonych algorytmów, wykazuje, jaki jest skład ciała badanej osoby.

Analizator podaje m.in. wyniki o zawartości:

  • tkanki tłuszczowej podskórnej,
  • tkanki tłuszczowej trzewnej,
  • masy mięśniowej,
  • płynu wewnątrz- i zewnątrzkomórkowego zawartych w ciele Pacjenta.

Stanowi to kompendium wiedzy umożliwiającej dokonanie oceny stanu odżywienia organizmu Pacjenta, na podstawie której można wdrążyć założenia terapii dietetycznej i na bieżąco ją modyfikować.  
Duża szklana platforma przeznaczona jest do ważenia pacjentów do 300 kg.

Przeciwwskazania do analizy składu ciała:

  • ciąża,
  • rozrusznik serca lub implant medyczny,
  • metalowe elementy w ciele

4. Wizyty kontrolne z analizą składu masy ciała - (czas trwania ok. 30 minut)

Obejmują:

  • kontrolną analizę i omówienie pomiarów masy i składu ciała,
  • korektę popełnianych przez pacjenta błędów żywieniowych,
  • pracę nad motywacją,
  • analizę wyników badań laboratoryjnych.

Pacjenci objęci opieką, na okres współpracy, mogą liczyć na kontakt z dietetykiem mailowo czy telefonicznie.


5. Opracowanie planu żywieniowego/jadłospisu.

Jest to określony, opracowany indywidualnie na podstawie wykonanej przez specjalistę konsultacji, wskazań dietetycznych i analizy składu masy ciała schemat posiłków (7-dniowy), który pacjent stosuje przez określony czas w celu uzyskania określonego efektu. Na ogół do osiągnięcia trwałej zmiany konieczne jest zastosowanie kilku jadłospisów, z których każdy zwieńczony jest wizytą kontrolną.


6. Wykonanie analizy sposobu żywienia — usługa ta opiera się na zebraniu dokładnego wywiadu na konsultacji wstępnej i możliwie najbardziej wiarygodnym spisaniu przez pacjenta produktów spożytych w trakcie kolejnych 7. dni, wraz z podaniem ilości i rozkładu godzinowego posiłków.

Tak sporządzony dzienniczek żywieniowy jest następnie opracowywany przez Dietetyka celem określenia, czy sposób żywienia pacjenta odpowiada zaleceniom co do wieku, masy ciała i ewentualnych efektów, które pacjent chciałby osiągnąć. Raport z analizy przedstawiany jest pacjentowi na wizycie, na której Dietetyk przekazuje także informacje, co należałoby zmienić w dotychczasowym sposobie żywienia i jak to zrobić, by poprawić samopoczucie, wyniki badań laboratoryjnych lub osiągnąć inny cel, na którym pacjentowi zależy. Analiza sposobu żywienia może także służyć uzyskaniu informacji czy prowadzony sposób żywienia zapobiega rozwojowi chorób dietozależnych.

7. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych — stanowi zbiór wytycznych i założeń, które przygotowuje Dietetyk dla pacjenta w oparciu o wywiad zebrany na konsultacji, analizę składu masy ciała oraz wyników badań biochemicznych krwi.

Jest to na ogół kilka stron formatu A4, uzupełnionych często przykładowym dniem jadłospisu, na których objaśniane są zasady diety, którą pacjent będzie prowadził samodzielnie. Zalecenia żywieniowe stosowane są najczęściej w przypadku, kiedy pacjent nie jest w stanie podołać trudom stosowania konkretnego jadłospisu, ale jest zmotywowany na tyle, lub posiada już taką wiedzę, że potrzebuje jedynie konkretnych wskazówek, jakich zmian musi dokonać w dotychczasowym sposobie żywienia, aby uzyskać zamierzony rezultat.


8. Jakie badania wykonać przed wizytą u dietetyka

Na pierwszą konsultację dietetyczną pacjent powinien zabrać ze sobą w miarę aktualne wyniki badań lub takie wykonać.
Badania, które można wykonać przed pierwszą wizytą u dietetyka, to:

  • morfologia,
  • profil lipidowy,
  • profil wątrobowy,
  • TSH, ft3, ft4,
  • insulina na czczo,
  • glukoza na czczo,
  • mocz.

Uwaga! Dietetyk podczas pierwszej konsultacji dietetycznej, może wskazać dodatkowe badanie, które należałoby wykonać (zależy to od stanu zdrowia, dolegliwości, czy uprawianej dyscypliny sportowej).

9. Testy laboratoryjne wykrywające nadwrażliwość pokarmowąpoznaj szczegóły dotyczące testów...
 

Zasady przyjęć:

Kadra medyczna

W poradni przyjmuje:

  • Bartosz Błaszczyk – dietetyk 
    poniedziałek: 9:00 - 17:00
    wtorek: 9:00-17:00
    środa: 16.00 - 19.00
    piątek: 16:00 - 19:00
  • mgr Marzena Cichosz – dietetyk kliniczny
    środa: 9:00 - 13:00
    czwartek: 9:00-14:00
    piątek: 13:00 - 18:00
  • mgr Martyna Sierzputowska – dietetyk kliniczny
    sobota: 9:00 - 14:00
     

Poradnia Dietetyki Klinicznej Centrum Zdrowia SALUS
ul. Zielona 8, 76-200 Słupsk

Odwołaj wizytę, gdy nie możesz przyjść!

Nie możesz przyjść na umówioną wizytę / badanie – powiadom nas o tym i daj szansę innym pacjentom skorzystać z tej usługi!
Nagraj wiadomość pod numerem (59) 848 9002.
Zanim zadzwonisz przygotuj PESEL pacjenta oraz datę i godzinę wizyty / badania.
Każde odwołanie zwalnia miejsce dla innych, potrzebujących pomocy  pacjentów. 
Dziękujemy!

Rejestracja:

Telefoniczna: 59 848 90 00
bezpośrednia do mgr dietetyki klinicznej Marzeny Cichosz, tel. 530 677 796
Mailowa: rejestracja@salus.com.pl
On-line:

Zarejestruj się on-line

ze smartfona przez aplikację Visimed
Pobierz z App Store     Pobierz z Google Play

Pliki do pobrania